top of page
חיפוש

זיהוי רגשות מאחרי המסיכה

  • meirbochner
  • 2 בינו׳ 2021
  • זמן קריאה 3 דקות

עודכן: 5 בינו׳ 2021


עטיית מסיכות (נגד COVID-19) על הפנים, בזמן תקשורת עם ילדים אינה מסתירה את הרגשות

לעיתים קרובות ניתן ללמוד על רגשותיו ומצב רוחו של האדם דרך הבעת פניו, הבעת פנים היא תנועה או תנוחה של השרירים הנמצאים מתחת לעור הפנים המעבירה את מצבו הרגשי של האדם. הבעות פנים משמשות כערוץ תקשורת בלתי מילולית והן האמצעי העיקרי להעברת מידע חברתי בין בני אדם, אך מופיעות גם אצל רוב היונקים האחרים ובמינים נוספים של בעלי חיים. הבעות פנים משמשות כאחד מהערוצים החשובים של תקשורת בלתי מילולית. ערוצי תקשורת לא-מילוליים אחרים הם קשר-עין, מגע, תנועות גוף ויציבה, ויש המוסיפים לכך גם תקשורת באמצעות ריחות.


אחת הדרכים לדעת איך בני האדם מרגישים היא להסתכל על הבעת הפנים שלהם. יכולת זו מאפשרת לנו להגיב נכון במצבים חברתיים שונים.

לכושרנו לזהות רגשות אצל אחרים יש השפעה מכרעת על יכולתנו להסתדר עם בני אדם במצבים חברתיים. קשיים בתחום זה עלולים לגרום לבעיות ביצירת חברויות ושמירה עליהן, ביכולת להסתדר עם אחרים, ובהתנהגות מתאימה למצבים חברתיים שונים. אם נדע לאתר אצל ילדים קשיים בזיהוי רגשות, נוכל לאפשר להם לקבל עזרה בפיתוח כישורים כאלה, ובכך לשפר את תפקודם במצבים חברתיים.


רגשות מובעים באמצעים שונים, אכן נכון כי קל יותר להתמצא ולהבין רגשות הזולת בעזרת סיוע של רמזים סביבתיים שונים, מאשר בלעדיהם, ורמזי הפנים חשובים ביותר, מה שהעלה את חשש כי ילדים הגדלים בעת הקורונה וצופים במבוגרים עטויי מסיכות יתקשו לפתח הבנה להבעות הפנים ותפגע התפתחות הרגשית שלהם. אך האם ילדים הגדלים בתקופת מגיפת הקורונה בה מרבית המבוגרים סביבם עוטים מסיכות על פניהם, יצליחו לפתח יכולת זיהוי רגשות טובה ? על אף החשש הזה, נמצא כי הדבר אינו כך. ובמחקר שפורסם לאחרונה נמצא ילדים הצליחו לזהות נכון רגשות המובעים באמצעות התבוננות בפנים, גם כאשר אלו היו עטויים במסכות.


בניגוד לגישה הטוענת כי הבעות פנים הן אונבירסליות (קיימים דפוסים קבועים לתנועה של שרירי הפנים, ולכן גם להבעות הפנים, והם אינם משתנים מארץ לארץ, מתרבות לתרבות ומגזע לגזע), ניצבת הגישה הטוענת שהבעות הפנים נרכשות על ידי למידה חברתית, באמצעותה אנו לומדים לקשר בין הבעת פנים נתונה לרגש מסוים באמצעות צפייה, חיקוי הזולת ובעזרת חיזוקים חיוביים ושליליים, ומכאן חשיבות הצפייה בפני האדם המשמעותי לילד.

יש הבעות שגם ילדים קטנים מזהים היטב, נמצא כי בני ובנות השש הצליחו לזהות שמחה, עצב וכעס כמעט כמו בני ובנות ה 16 .


אך מחקר שנערך באונ' וויסקונקסין – מדיסון (דצמבר 2020) ובדק את היכולת לזיהוי רגשות בקרב 80 ילדים בגילאי 7 – 13 ש', וזאת ע"י הצגת תמונות של פנים המביעות 3 מצבים רגש: "עצב" "כעס" "פחד" עם ובלי מסיכות (מסיכות חדר ניתוח) מצא כי במצב ללא מסיכות הילדים זיהו נכון 66% מהתמונות, הרבה מעל ההסתברות הרגילה לניחוש של תמונה אחת מהשש. עטיית המסכות (מעל הפה והאף) הורידה את רמת הזיהוי לכדי 28% לזיהוי עצב, 27% לזיהוי כעס ו18% לזיהוי פחד.

מתברר עוד כי דווקא הרכבת משקפי שמש מקשה על יכולת הזיהוי של כעס ופחד, ומסתבר כי לחשיפת העיניים והגבות חשיבות רבה להבעת רגשות אלו. יש לציין כי פחד התבלבל מספר פעמים עם הפתעה, והיה לילדים יותר קשה לזהותו מאחרי המסיכה.

בחיים רגשות הזולת אינם מתבטאים אך ורק באמצעות הפנים, רמזים רבים נשלחים גם מנתוני הקול (גובה, אינטונציה, רעד), מהיציבה הגופנית, וכן מגרויים שונים בסביבה. לטענת החוקרים לילדים יש חוסן פנימי ויכולת להתמודד גם מול פנים העטויות מסיכה כדי להבין רגשות ומצבים חברתיים.

להלן התמונות שהוצגו לשלושת מצבי הרגש (משמאל לימין) עצב, כעס, פחד







אשחר יונת (ספטמבר 2020) האם הבעות פנים של רגשות הן מוּלדות ואוניברסליות או תלויות תרבות? מחקר חדש מחזק את האפשרות הראשונה בעזרת הבעות של פסלונים עתיקים מכון דווידסון (ליד מכון ויצמן)

Ruba, A & Pollak, S Wearing COVID-19 Face Coverings Around Kids Doesn’t Mask Your Emotions journal PLOS ONE By UNIVERSITY OF WISCONSIN-MADISON DECEMBER 23, 2020


Lawrence K, Campbell R and Skuse D (2016) Can Children See Emotions in Faces?. Front. Young Minds. 4:15. doi: 10.3389/frym.2016.00015


פוסטים אחרונים

הצג הכול
חרדות ילדות ומחלות נפש

חרדה אצל ילדים ומתבגרים עלולה להוביל לפסיכוזה של צעירים בוגרים הפרעות פסיכוטיות הן קבוצת הפרעות הכוללות מצבים פסיכוטיים ממושכים או קצרי...

 
 
 

Comments


bottom of page