סגנונות חשיבה ויצירתיות
- meirbochner
- 5 בפבר׳ 2021
- זמן קריאה 4 דקות
לשמחתי דף מידע מס' 20 הצליח להעיר חלק מכם ואף להוציא תגובות והרי לכך כולנו מחכים .
נראה כי מידע המובא באופנות סיפורית נקלט יותר טוב ומגיע לתודעה ביתר קלות ואכן סיפורי העמים נועדו למטרות לימודיות ( העברת מסרים חינוכיים בתקופת קדם הכתב ) וראוי גם לכם המורים לזכור זאת .
אשר על כן גם הפעם אשתמש בסיפור , מוצלח לא פחות מהקודם , אשר מובא באדיבותו של חברי ד"ר צביקה תורן ובצידו מוסר ההשכל לו אני מכוון .
רנה דקארט , מגדולי הפילוסופים של המדע אמר "אני חושב משמע אני קיים" . החשיבה היא אחד המאפיינים המייחדים את האדם משאר הבריות שברא הקב"ה .
מאפינים נוספים הם : השפה ( דבורה וכתובה ) , היכולת להפריד בין רגש לתגובה ( ובכך לאפשר חשיבה חופשית ) , הכשר להלך על שתיים ( וע"י כך לשחרר את הידיים לפעילות ) , הראיה הדו עינית ( המאפשרת ראיית עומק ) והצורך במימוש עצמי .
במילה חשיבה אנו מתכוונים לאותן פעולות מנטליות דימיוניות המתבצעות במוח ואינן מצריכות פעולה פיזית חיצונית , אם כי היא לעיתים מסייעת בידן ואשר קשורות להפעלת דימויים , מערך זכירה , סמלים ומטרתן - פתרון בעיות .
לחשיבה מספר סגנונות אפשריים שכל אחד מהם מהווה מעין ציר הנע בין שני קצוות , כאשר בני האדם ממוקמים כל אחד על פי אישיותו וכשריו על פני הצירים הללו , אתם מוזמנים לחפש את המיקום המתאים לכם ואת המיקום בו נמצאים תלמידכם .
הסיגנון הממוקד ( Convergenty )המאפשר להביא את כל האנרגיה והידע לכלל פיתרון אפשרי אחד : סגנון זה הכרחי לפתרון בעיות מסוג בעיות של הנדסה ( בנית בית ) חישובים מדוייקים , מציאת תסמונות ברפואה וכו' , פתרון לבעיות הגיוניות ( שיש להן פתרון נתון ) . בעל סיגנון חשיבה כזה מצליח יותר במבחנים סגורים ( מציאת תשובה אחת נכונה מתוך מגוון אפשרויות ) הוא מחפש מסקנות לוגיות , הגיונו מתבסס על חשיבה קונבנציונלית , מאורגנת בתבניות ומסודרת ( סידרתית ) .
הסגנון השני הוא הסגנון המסתעף ( Divergnty)המאפשר לפרוץ לכיוונים חדשים , לעתים גם לא הגיוניים כמו באומנות , ביצירתיות , בהוראה ובפתרון בעיות בלתי הגיוניות . בעל סיגנון חשיבה זה הינו יותר יצירתי , מרבה לעלות אפשרויות תשובה אורגינליות וחדשות וכן הוא יצליח יותר במבחנים סגורים שיאפשרו לו להתפרש על פני מספר אלטרנטיבות .
חלוקה נוספת בין סגנונות חשיבה עוסקת בדרך ההתייחסות של האדם לסביבה :
החלוקה מבחינה בין אנשים שסגנונם מאפשר התרכזות בתמונה השלמה לבין הללו שסגנונם מאפשר התייחסות לפרטים כנבדלים .
הראשונים נקראים "חסרי תלות בשדה" ( Field Independet ) היות והם נוטים לחשוב ללא צורך בתלות בקונטקסט של הסביבה , חשיבתם עצמאית יותר ולא נעולה על פרטים קטנים או על "הנראות" של התוצאה . לעיתים הם מתאימים יותר לתפקידים הדורשים כשר לוגי מופשט והם עלולים להיות גם מעט לא חברותיים ( לא אכפת להם מה האחרים חושבים ) .
השניים נקראים "בעלי תלות בשדה" ( Field Dependent ) הם נוטים להיות פחות אנליטיים , אולי יותר מעשיים , אך נתונים יותר להשפעות הסביבה , דרך החשיבה שלהם מכוונת לפתרונות הנתפסים כמוסכמים ומקובלים בסביבה ואיננה מעלה אפשרויות לא קונבנציונליות .
סגנון אפשרי נוסף מבחין בין אנשים בעלי חשיבה מתמרכזת ( Focusing) לבין אנשים בעלי חשיבה מתבזרת ( Scaning ) :
המתמרכזים נוטים למקד את עיקר תשומת ליבם לכמה פרטי מפתח והם לרוב מתעלמים מרמזים סביבתיים , אפילו חשובים , אם אינם נתפסים כחשובים לנושא אם כל הנתונים הנדרשים נמצאים בהשג יד – הללו יגיעו לפתרון מהיר ויעיל יותר , הם יותר מהירים ושטחיים ואילו המתבזרים נוטים לחרוש את כל הפרטים של הסיטואציה ולאגור נתונים בטרם יחלו לחפש פתרון לבעייה המוצגת . הם יותר יסודיים ולעיתים גם יותר מאורגנים .
לעיתים כדי להגיע לפתרון של בעייה מורכבת , יש גם צורך בחשיבה מורכבת , כזו המזהה עוד ועוד אפשרויות . לכן צוותי עבודה מודרניים מורכבים באופן סינרגטי ( משלים ) מאנשים החושבים גם באופן ממוקד ואנשים החושבים באופן גם מסתעף , כאלו שהם בעלי תלות ו/או חסרי תלות בשדה ומאנשים החושבים בסגנון מתמרכז או מתבזר , ולא האדם אחד, שכן קשה למצוא אדם המכיל בקירבו את כלל סגנונות החשיבה הללו .
להלן הסיפור החדש הבא להדגים תיאוריה זו : מתמטיקה סבוכה או הגמל ה- 18 .
היה היה פעם איש זקן אשר במותו הוריש לשלושת בניו ירושה של 17 גמלים .
לבן הבכור הוא הוריש מחצית ממספר הגמלים שלו ולבן השני – שליש ממספרם ואילו לצעיר הוא הוריש תשיעית בלבד .
ישבו שלושת הבנים וחשבו כיצד לבצע את החלוקה שנדרשה על פי צוואת האב הזקן
הם נפלו לתוך סחרחורת של חישובים , השתמשו במחשבים יותר ויותר חדשים בכדי לפענח מה חלקו של כל אחד מהם בירושה . אולם העניין לא עלה בידם מאחר שהמספר 17 אינו מתחלק לא לשניים לא לשלוש וגם לא לתשע .
חייהם הפכו איפה קשים ומרים , איבה וכעס אחזו בהם וכל אחוות המשפחה שהיתה התפוגגה ונעלמה וכך כל היום הם היו עסוקים בניסיון הנואל למצוא פתרון לחלוקת הירושה .
ביאושם החליטו לפנות לעצת מומחים , אך גם הללו העלו חרס בחישוביהם .
והנה אשה זקנה שעברה בכפר וראתה את מצוקתם , הירהרה והירהרה ולבסוף אמרה להם כך :
אינני יודעת אם אוכל לפתור את בעייתכם , אולם המעט שאני יכולה לעשות זה לתת לכם את הגמל היחיד שיש לי וכך יהיו לכם 18 גמלים .
שמחו האחים מאד היות והמספר 18 מתחלק גם לשניים ( 9 ) גם לשלוש ( 6 ) וגם לתשע ( 3 ) .
ואכן כך חילקו הבנים את הגמלים בניהם : הבכור קיבל תשע גמלים השני שישה גמלים והצעיר שלושה . כשחיברו את כל סך הגמלים שחילקו התברר להם כי נותר להם עוד גמל אחד נוסף שהרי תשע + שש + שלוש = 17 הלכו והחזירו את הגמל הנותר לזקנה החכמה .
מוסר ההשכל : לעיתים כל מה שצריך לעשות בכדי לפתור בעייה אחת , זה לחפש דרך פתרון שונה ( להתנתק מהנחות מקובעות ומדפוסי חשיבה מרובעים ) ובכך לשחרר פתרון יצירתי נוסף .
כל מי שלומד תלמוד לומד מאליו לחשוב כך ...
מאיר בוכנר

Comments