top of page
חיפוש

עיבוד מוחי - עובדות מול פייק ניוז

  • meirbochner
  • 13 בדצמ׳ 2020
  • זמן קריאה 1 דקות

כיצד מוחנו מפריד בין עובדות לאפשרויות


How Does Our Brain Separate the Factual From the Possible?


בעידן הנוכחי בו התקשורת מלאה בדיסאינפורמציה, מתגבר חוסר הוודאות והמדיה נשלטת גם על ידי "פייק ניוז", מה שמלעה את חשיבות הברור כיצד המוח מתמודד עם הצפת מידע לא וודאי. ואכן קבוצת חוקרים מאונ' ניו-יורק (סניף אבו-דאבי אגב) בדקה זאת (Credit: Tulling et al. eNeuro 2020 December).

שפה היא אמצעי עיקרי (אך לא יחיד) להעברת מידע, ולדרך בה מוצג המידע ישנה תוצאה ישירה על אופן עיבוד המידע במוח, ידוע מזה זמן כי המוח מגיב בדרכים שונות לבחירת מילים שונות, אך לא די ידועה האבחנה לגבי הדרך בה נעשה תהליך עיבוד המידע של "עובדות" (FACTS) לעומת "אפשרויות" (MAY, MIGHT) – נמצא כי מוחנו רגיש למידע המוצג כעובדה מוגמרת!.

במחקר נמצא כי מוחנו מגיב לשפה המבטאת עובדות, אחרת מאשר לשפה המבטאת רק אפשרויות (אולי, ייתכן, אפשר) וגברה ההבנה לדרך בה נעשית אבחנה זו. נמצא כי מידע המוצג כעובדה מעורר תגובה ייחודית במוח, השונה מתגובה המתעוררת לשמע מידע בעל אותו תוכן, אך המוצג כלא בטוח.

נעשה שימוש במכשיר (MEG Magnetoencephalography) ובטכניקה הממפה פעילות נוירונית על ידי הקלטת השדות המגנטים המופעלים במוח, שעה שהנבדקים נשאלים לגבי עובדות, למשל: "יש מפלצת מתחת למיטתי" או אפשרויות "ייתכן שיש מפלצת מתחת למיטתי". או עיבוד משפטים כגון: "אבירים נושאים חרבות גדולות, וכך אף נושאי הכלים", לעומת " אם אבירים ישאו חרבות גדולות, ייתכן שיעשו כך גם נושאי הכלים".

התוצאות הראו כי בעת שמוצג משפט עובדתי, מוגברת מאד ומתעצמת מהירות הפעילות המוחית (הולכה עיצבית), לעומת ובייחס למצב בו מושמע משפט אופציונלי.






“Neural Correlates of Modal Displacement and Discourse-Updating under (un)Certainty” by Maxime Tulling, Ryan Law, Ailís Cournane and Liina Pylkkänen, 7 December 2020, eNeuro. DOI: 10.1523/ENEURO.0290-20.2020


פוסטים אחרונים

הצג הכול
חרדות ילדות ומחלות נפש

חרדה אצל ילדים ומתבגרים עלולה להוביל לפסיכוזה של צעירים בוגרים הפרעות פסיכוטיות הן קבוצת הפרעות הכוללות מצבים פסיכוטיים ממושכים או קצרי...

 
 
 

Comments


bottom of page